Hal

Hal museumBij binnenkomst wanen de oudere Sluiskillenaren zich terug in de tijd van vóór de kanaalverbreding. In de zestiger jaren verdwenen meer dan tweehonderd woningen, winkelpanden en cafés vanwege de uitbreiding van het Kanaal van Gent naar Terneuzen. De bezoekers maken kennis met dat gedeelte van Sluiskil dat geconcentreerd was rondom de minister Lelybrug, die tot 1968 in het centrum van het dorp lag.

Zes grote zalen

Museum Sluiskil bevat zes grote zalen:

Coegorspolderzaal

CoegorspolderzaalDeze zaal bevat een uitgebreide collectie over de bouw van de Sluiskiltunnel, die in 2015 in gebruik is genomen. Pronkstuk is de maquette van de tachtig meter lange tunnelboormachine, die voor de bouw van de Sluiskiltunnel werd gebruikt. Ook aan de geschiedenis van het Kanaal van Gent naar Terneuzen en de Sluiskilse bruggen wordt aandacht besteed.

 

Vogelschorpolderzaal

VogelschorpolderzaalDeze zaal is tijdens de sluiting als gevolg van het Corona-virus  volledig vernieuwd. Naast de fossielenverzameling van Marvin van Overbeeke  wordt u hier meegenomen naar allerlei bezienswaardigheden die Sluiskil hebben gemaakt tot een bijzonder dorp. Er is uitgebreid aandacht voor Sluiskil als  industrieel centrum van Midden-Zeeuws-Vlaanderen (Yara) en voor de Biljartkampioenschappen (Worlcup en WK) die in Sluiskil zijn gehouden. En er is een foto-impressie te zien van Sluiskil-Oost vóór 1945 en de periode van 1945 tot 1989, Oud-Sluiskil tot 1968, de Kanaalverbreding (periode 1960 - 1968), ondernemers van Sluiskil en enkele verenigingen die Sluiskil rijk is/was. Speciale aandacht wordt gegeven aan Sempre Avanti  in een  dia-presentatie.

Stroodorpepolderzaal

Dit is de themazaal, waar periodiek andere tentoonstellingen te zien zullen zijn. Momenteel vindt u hier  de tentoonstelling met klassenfoto's van de drie Sluiskilse basisscholen van Sluiskil.  Naast de foto’s van de Sluiskilse scholen hebben we ook veel fotomateriaal (waaronder veel klassenfoto’s) van de school uit de Zandstraat zelfs voorzien van veel namen.

Louisapolderzaal

In de grootste zaal maakt u kennis met een uitgebreide brandweercollectie. Behalve bijna veertienhonderd verschillende miniaturen van diverse brandweerwagens omvat de collectie uniek materiaal van ‘9 - 11’.

PieReligieuze zaalrssenspolderzaal

Deze zaal geeft een beeld van de religieuze kant.

Filmzaal

Op zaterdag 3 november 2018 is de filmzaal geopend door wethouder F. van Hulle. Veel oude films zijn het afgelopen jaar gedigitaliseerd en opgeschoond. De kwaliteit van de films is goed! Tijdens de openingstijden van het museum worden hier doorlopend films getoond van de historie van Sluiskil.

Heroszaal

 In september 2021 is de aanbouw van het Museum Sluiskil en de inrichting hiervan voltooid. In deze ruimte richt de aandacht zich met name op Heros Sluiskil, de Cokesfabriek en het Elisabeth ziekenhuis.

Museumcafé

In het museumcafé kunt u terecht voor een drankje. Daarnaast hangen aan de muur allerlei foto’s van verdwenen Sluiskilse cafés. Een permanent draaiende fotocarrousel neemt u ondertussen in vogelvlucht mee door oud-Sluiskil.

Een overzicht:

TOP