Aanbouw Museum Sluiskil

Toen enkele jaren geleden zowel de brandweerwagen van de voormalige cokesfabriek als de tweede ziekenwagen van het voormalige Sint Elisabethziekenhuis werden aangeboden, kon het bestuur van het museum daar absoluut geen ‘nee’ tegen zeggen. Dat deed het ook niet, maar dit betekende wel het begin van enkele jaren wikken, wegen, rekenen, maar vooral de afhankelijkheid van de volledige inzet van een groot aantal vrijwilligers, die dit project moesten dragen. In augustus 2019 ging de eerste spade de grond in voor de realisatie van een meer dan zestig vierkante meter grote aanbouw. Maandenlang werd er gegraven, grond afgevoerd, zand aangevoerd, gevlochten en geïsoleerd. Uiteindelijk kon op dinsdag 3 december beton worden gestort. Met gevelstenen, ontwikkeld door Heros en gebakken door Zilverschoon Randwijk uit Heteren, werd de binnenmuur opgetrokken. Ondanks het uitbreken van het coronavirus ging de bouw door, maar voorzichtig, met minder personen en dusdanig georganiseerd dat de anderhalve meter ruimschoots kon worden gegarandeerd. Elke week werd er wel een paar dagen gewerkt, maar er lag geen druk meer op het project omdat niet bekend was wanneer de musea weer open mochten.

In de winter van 2020-2021 werd de binnenzijde afgewerkt en op 23 april 2021 werd de
brandweerwagen binnengereden. Op 17 juni kreeg deze gezelschap van de Commer, de tweede ziekenwagen van het voormalige St. Elisabethziekenhuis. Deze Commer was door Ron Doppegieter volledig opgeknapt en terug in de oude staat gebracht. Compleet met de originele brancard. De maanden erna werd de zaal verder ingericht. Zo werd er plaats ingeruimd voor spullen van de voormalige cokesfabriek, maar ook voor allerlei materialen van het voormalige ziekenhuis werd een plaatsje gevonden. Daarnaast werd in een nis een groot scherm opgehangen met de mogelijkheid films of foto’s te tonen van de cokesfabriek en/of het ziekenhuis.

Opening aanbouw

Op vrijdag 1 oktober 2021 is de aanbouw geopend. Omdat Heros hoofdsponsor van dit project was, heeft Arie de Bode, directeur van Heros, de officiële openingshandeling verricht. Voor deze middag waren  de vele sponsors en medewerkers, de dorpsraad en de ondernemersvereniging uitgenodigd. Namens de gemeente Terneuzen heeft wethouder Frank Deij de opening bijgewoond.  De aanbouw bevat naast veel materiaal van de cokesfabriek ook veel materiaal van het voormalige Sluiskilse Elisabethziekenhuis. Zo staan er behalve de
Commer en een grote fotowand ook een couveuse, een transportcouveuse, een placentaweegschaal en allerlei ander instrumentarium in deze zaal.

TOP