Sluiskil is een dorp dat haar ontstaan te danken heeft aan de inpoldering van de Koegorspolder. Doordat aan die polderdijk, nu de Bovenweg, een afwateringssluis werd gebouwd om het overtollige polderwater te kunnen lozen, kwam daar ook de eerste bewoner, een sluiswachter, te wonen. Mede door de komst van een veerpont werd het gehucht groter en groter. Het graven van het kanaal van Gent naar Terneuzen en de vestiging van de cokesfabriek (nu Heros) en de l’Azote (nu Yara) deden het dorp sterk groeien omdat vroeger de arbeiders dichtbij de fabrieken gingen wonen. Auto’s waren er amper.

Sluiskil heeft veel te danken aan de paters Kapucijnen en de zusters van het H. Hart van Jezus. Door hun komst werd er een kerk gebouwd, werden er vele verenigingen opgericht en kwam er een wijd en zijd bekend ziekenhuis met streeklaboratorium en De Sterre, een inrichting voor verstandelijk gehandicapten. Veel van dit alles is verdwenen, maar terug te vinden via monumenten en geschiedborden, die her en der over het dorp zijn neergezet.

 Wandelroute Sluiskil langs monumenten

Iedereen kan  de geschiedenis van Sluiskil op een andere manier beleven door een route te lopen langs allerlei Sluiskilse bezienswaardigheden, monumenten en geschiedborden. De route leidt onder andere langs bekende Sluiskillenaren als Honoré Colsen en Lodewijk van den Berg, maar laat de bezoeker ook kennismaken met de miljoenentrein, de geschiedenis van het kanaal en zijn bruggen en het monument van vliegenier Erwin(e) Boudry.

TOP