Zalenverdeling:

De hal

Bij binnenkomst wanen de oudere Sluiskillenaren zich terug in de tijd van vóór de kanaalverbreding. In de zestiger jaren verdwenen meer dan tweehonderd woningen, winkelpanden en cafés vanwege de uitbreiding van het Kanaal van Gent naar Terneuzen. 
De overige bezoekers maken bij binnenkomst kennis met dat gedeelte van Sluiskil dat geconcentreerd was rondom de minister Lelybrug, die tot 1968 in het centrum van het dorp lag.

Vijf grote zalen

Museum Sluiskil bevat vijf grote zalen. Eén van de zalen bevat een uitgebreide collectie over de bouw van de Sluiskiltunnel, die in 2015 in gebruik is genomen. Pronkstuk is de maquette van de tachtig meter lange tunnelboormachine, die voor de bouw van de Sluiskiltunnel werd gebruikt. Ook aan de geschiedenis van het Kanaal van Gent naar Terneuzen en de Sluiskilse bruggen wordt aandacht besteed.
In een drietal zalen wordt u meegenomen naar alle bezienswaardigheden die Sluiskil hebben gemaakt tot een bijzonder dorp. Ook is er uitgebreid aandacht voor Sluiskil als verzorgend en industrieel centrum van Midden-Zeeuws-Vlaanderen.
In een van de zalen staat tot 1 januari  de tentoonstelling over 'Verdronken Sluiskil', dat gedeelte van het dorp dat in 1968 ten prooi is gevallen aan de kanaalverbreding.

Brandweercollectie

In de grootste zaal maakt u kennis met een uitgebreide brandweercollectie. Behalve bijna veertienhonderd verschillende miniaturen van diverse brandweerwagens omvat de collectie uniek materiaal van ‘9 - 11’.

Museumcafé

In het museumcafé kunt u terecht voor een drankje. Daarnaast hangen aan de muur allerlei foto’s van verdwenen Sluiskilse cafés. Een permanent draaiende fotocarrousel neemt u ondertussen in vogelvlucht mee door oud-Sluiskil.

Een overzicht:

Klik op plaatje voor groter plaatje

plattegrond-museum-ingevuld-2

TOP