Het ontstaan van het carnaval in Sluiskil weet Loek van Hecke, kenner van de Sluiskilse historie en jurylid bij de Zwartnuvers nog goed. ,,Paters Kapucijnen op het dorp organiseerden in de jaren zestig al carnavalsbals.”

Echter de paters verdwenen, het Sociaal Kultureel Werk (SKW) kwam met Honoré Kips als vaste kracht. Hij legde de basis voor De Zwartsnuvers in 1976 met een groep jonge honden die vaak in het Gildehuis van SKW kwam.

Gerben Dijkstra mag tegenwoordig de voorzittershamer hanteren. Een Raad van Elf is er niet meer, een bestuur met vier leden houdt De Zwartsnuvers in de lucht. Dijkstra: ,,Wij hebben het overgenomen, toen de Raad van Elf ermee wilde stoppen. Anders was er weer iets van het dorp verdwenen. En dan komt het nooit meer terug.”

De viering van het 44-jarig bestaan zorgt voor een extra boost. In Museum Sluiskil aan de Vogelschorstraat werd zaterdag 2 februari 2019 een receptie gehouden. Een expositie met maar liefst vierhonderd Sluiskilse carnavalsfoto's werd dan ook geopend. Meer dan 400 foto's worden tot april 2019 tentoongesteld.

De Zwartsnuvers hebben ook een monument gekregen. Dit monument is  op 2 februari onthuld bij het museum en niet op de gedroomde plek, op de hoek Minister Lelylaan-Kanaalweg tegenover waar de voormalige Cokesfabriek stond.

TOP